Basbildande mat

För er som är intresserade av att få en lite tydligare inblick i det här med basbildande mat, och som kanske varit lika förvirrade som jag vid upptäckt av olika källor som påstår varandras motsatser, kommer nu lite fakta ifrån Dr Susan Brown. (Tyvärr lite väl amerikansk i sitt urval av mat i studierna). Hon har i sina beräkningar av basbildande/försurande mat använt sig av klinisk erfarenhet när hon upptäckt dubbeltydig information ifrån tidigare källor.

pH-balansen i kroppen är intressant: På samma sätt som surt regn tar bort kalciumkarbonat ifrån våra hav, bidrar en ökad försurning i våra kroppar till förlust av basiska mineraler som måste användas till att neutralisera försurningen vi bygger upp. Vi blir därmed undernärda (eftersom de basiska mineralerna har annat för sig än att bara neutralisera) -något som byggs upp sakta sakta under lång tid… Vips så blir vi gamla! Och har vi inte brytt oss om oss själva under vårt liv blir det jobbigt när vi söker hjälp mot sjukdomar och besvär, för läkemedelsbranschen (som läkare slavar under) har inget intresse i DIN hälsa! Läkemedelsbranschen har inte överhuvudtaget något med hälsa att göra (men det visste du väl?!). :-D

Starkt basbildande mat: Rättika, Rädisa, Kålrabbi, Sötpotatis, Jams, Cikoria, Alger (Dulse, Hijiki, Kelp, Kombu, Nori, Wakame) Citron, Mango, Kiwi, Persimon, Lime, Mandarin, Papaya, Ananas, Björnbär, Hallon, Jordgubb, Cantalope, Honungsmelon, Vattenmelon, Lök, Palsternacka, Sparris, Kastanj, Pumpakärnor, Grönkål, Kruskål, Persilja, Havssalt och Miso.

Något mindre basbildande mat: Äpple, Aprikos, Kronärtskocka, Rödbetor, Avocado, Banan, Apelsin, Vindruvor, Persika, Päron, Blåbär, Vinbär, Boysenbär, Körsbär, Basilika, Linser, Broccoli, Rödkål, Surkål, Vitkål, Kinakål, Kålrot, Paprika, Blomkål, Aubergine, Vitlök, Gröna oliver, Dill, Mejram, Oregano, Dragon, Timjan, Kummin, Koriander, Fänkål, Cashewnötter, Mandel, Macadamianötter, Russin, Grönt te, Ghee, Vassle, Ekologiska morötter, Cayennepeppar, Spirulina, Tahini, Tamari, Solrosfrön, Gurka, Kokosolja, Linfröolja, Olivolja, Torskleverolja, Havremjöl, Quinoa, Vildris, Champinjoner, Grönsallad, Örtte.

Frossa och njut av den fantastiska basbildande maten ovan! Men ta det lugnt med följande:

Starkt försurande mat: Öl (speciellt ljus), Espresso, Läsk, Vodka, Gin, Sojamjölk, Bacon, Ägg, Sojabönor, Ost, Socker (vitt och brunt), Chips, Pasta, Pannkakor, Lasagne, Couscous, Glass, Donuts, Bagels, Efterrättspuddingar/Gelé, Frozen yoghurt, Äggnudlar, Hummer, Musslor, Räkor, Svärdfisk, All friterad mat, Biff, Griskött, Kalv, Jodberikat bordssalt, Jäst, Krutonger, Bomullsfröolja, Vitt rismjöl, Vetemjöl och Sojamjöl.

High Acid Diet thumbnail

About these ads

4 thoughts on “Basbildande mat

 1. Det är intressant med enkla listor så där, som i inlägget om olivolja. Lustigt att i stort sett allt du nämnt kan grupperas in i kategorierna alla känner som ”nyttigt” och ”onyttigt”. Varför äter vi egentligen onyttiga saker när vi vet att de är onyttiga?

 2. Hej,

  det är en trevlig lista och inget ont om att äta mer grönsaker, men
  den här ”alkaliska dieten” och hypen kring dess påstådda fördelar
  är tyvärr inte faktabaserad. Åtminstone inte hos en vanlig någorlunda
  frisk människa med normal andningsförmåga och normal njurfunktion.

  En viktig del av att främja friskhet, hälsa, är att hjälpa människor att våga
  lita på sin hälsa ist för att få dem att felaktigt tro att de är offer för alla dessa
  inbillade faror.

 3. För övrigt suspekt att hon försöker kränga sitt pH-mätningskit och sina multivitaminprodukter och synd att hon stödjer överanvändning av miljöfarliga produkter såsom mineralvatten på flaska typ San Pellegrino. Apropå folk som är köpta av diverse industrier :(

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s